Hanteer het KISS-principe voor virale video’s

Maandag 15 mei 2017 door Checklist Webwinkel 387 keer gelezen Geen reacties

Hanteer het KISS-principe voor virale video’s

Er is geen panklaar recept om virale video’s te maken. Het is vaak een mix van de inhoud van de video, geluk en soms stom toeval. Dat betekent dat u dus weinig invloed kunt uitoefenen op het feit of een video wel of niet viraal gaat. Maar ook bij weinig invloed, heeft u nog een beetje invloed. Dan moet u wel de KISS-methode toepassen: Keep it Short and Simple. Want de meeste video’s die zogenoemd viraal gaan, zijn korter dan een minuut.

1  KISS

Virale video’s zijn zeer verschillend, van kattenfilmpjes tot struikelende obers, maar hebben ook duidelijke overeenkomsten. De video’s zijn altijd kort, eenvoudig en zorgen voor emotie. Helaas is het niet zo dat een korte en eenvoudige video automatisch viraal gaat en dat is juist wel waar u naar op zoek bent. Een virale video heeft immers een enorm bereik. Het is dus zaak om de juiste ingrediënten te vinden en die vervolgens te mixen. Als u die ingrediënten heeft gevonden houd u de video kort en simpel (KISS: Keep It Short and Simple).

2  Kort

Een uitgebreide bedrijfsreportage of instructievideo van een kwartier zal nooit viraal gaan. Niet alleen omdat de onderwerpen niet direct tot de verbeelding spreken, maar juist door de lengte. Zelfs als u ontzettend grappige bloopers aan het einde van de video toont, zal die niet viraal gaan.Stel dat u een video maakt met alleen die spontane blooper, dan kunt u die gebruiken om te proberen viraal te gaan. Zo’n clip kan al effect hebben als hij korter is dan dertig seconden. De video mag in ieder geval niet te lang duren, het liefst maximaal één minuut, al zijn er uitzonderingen van video’s die drie minuten duren. Maar houd in uw achterhoofd: kort en direct to the point is beter. De video moet immers ook weer makkelijk deelbaar zijn.

3  Simpel

Het gaat niet werken als u in één minuut probeert alle functionaliteiten van een product te bespreken. De video wordt daardoor veel te ingewikkeld. Het moet voor de kijker in één oogopslag duidelijk zijn wat er te zien is. Een heel lief kattenfilmpje van een nestje kittens wordt ook niet voorafgegaan door een biologieles. Houd de video simpel en kom direct to the point.

4  Emotie

Eén van de bekendste en meest bekeken viral video is van de auditie van Susan Boyle. De toen 47-jarige vrouw verraste de juryleden van een televisietalentenjacht. Die verbazing trof ook kijkers. Eén van de juryleden zette de video online en de video is meer dan 200 miljoen keer bekeken. De video is langer dan de meeste virale video’s, maar bevat voor de rest alle ingrediënten: humor, verbazing en bewondering.

5  Geen verkoop

Het is belangrijk dat u niet probeert om in de video iets te verkopen. Daar prikken kijkers meteen doorheen. Wel kunt u aan uw naamsbekendheid werken. Volvo Trucks deed dat heel goed door acteur Jean-Claude van Damme te laten balanceren tussen twee vrachtwagens. Hoewel de video moet laten zien hoe stabiel de vrachtwagens rijden, is het vooral een grappige video die heel veel mensen aansprak. Honderden miljoenen zagen de video van de balancerende Van Damme.

6  Deelbaar

De video moet eenvoudig deelbaar zijn. Dat is een vereiste om de video viraal te laten gaan. Zorg er daarom voor dat de video niet te groot van bestandsformaat is. Plaats de video ook op sociale media., juist daar bereikt u de virale status.

7  Adopteer

U hoeft niet altijd zelf met een virale video op de proppen te komen om toch van het effect te profiteren. In plaats van de video zelf te maken, maakt u er juist reclame bij of u adopteert het filmpje zelfs. Toen de Amerikaanse twintiger Tay Zonday zelf het nummer ‘Chocolate Rain’ opnam, stonden de grote merken al snel in de rij om hem aan hun merk te binden.

Doel

Het maken van een viral video is inmiddels het doel van heel veel marketeers en filmmakers. Het zorgt namelijk voor een enorme boost aan naamsbekendheid en het zorgt voor de nodige positieve publiciteit. Dat is uiteraard niet zo eenvoudig, dat blijkt wel uit de vele video’s die online circuleren.
Er zijn zelfs websites die speciaal ingericht zijn voor het verzamelen van virale video’s of juist de virale video’s behandelen en analyseren:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Video voor uw webwinkel

Als online retailer of webwinkel leest u al vaak dat het goed is om video in te zetten. Maar waar begint u, wat hebben anderen al voor leermomenten gehad en hoe kunt u seriematig video produceren?
Het antwoord op deze vragen krijgt u op 7 en 8 juni tijdens de kennissessie ‘Video voor online retailers.’
De kennissessie beslaat zowel een theoriedeel als praktische insteek met voorbeelden van o.a. Coolblue en Tom Coronel. Ook wordt er in een live YouTube omgeving gewerkt en in de studio gaat u of een professionele presentator direct uw meegebrachte product reviewen.

Ja, ik wil ook video voor mijn webwinkel

Reacties op "Hanteer het KISS-principe voor virale video’s"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats zelf een reactie


(wordt niet getoond)
(optioneel)


Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Checklist Webwinkel behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.