Vakantieblog: grote zomerschoonmaak voor uw computer

Maandag 21 augustus 2017 door Checklist Webwinkel 352 keer gelezen Geen reacties

Vakantieblog: grote zomerschoonmaak voor uw computer

In de zomer is het rustiger in uw webwinkel, u kunt dus ook aandacht besteden aan taken die al tijden op uw to-dolijstje staan of aan uw aandacht ontglippen. Het schoonmaken van uw computer is daar een goed voorbeeld van. Denk dan niet alleen aan de broodkruimels tussen uw toetsen of de vette vingers op het beeldscherm, maar juist een grote schoonmaak van de binnenkant van de computer. Een taak die u regelmatig zou moeten uitvoeren om uw computer beter te laten presteren.

Een opgeruimde computer zorgt niet alleen voor meer overzicht, de computer presteert ook beter. Uw computer verzamelt dagelijks een hele berg aan gegevens, zonder dat u daar maar iets voor hoeft te doen. Denk maar eens aan de cookies of surfgeschiedenis in uw browser en tijdelijke bestanden na de installatie of het gebruik van een programma. Hoewel uw harde schijf nog voldoende ruimte overhoudt, beïnvloeden dit soort data wel de prestaties van uw computer. Tijd om dit soort vervuiling aan te pakken!

Poetsen

Een deel van de schoonmaak kunt u uitbesteden aan een digitale schoonmaakhulp (zie kader Schoonmaakhulp). Toch zijn er nog schoonmaaktaken die u wel zelf moet uitvoeren.

1  Antimalware

Goede en up-to-date beveiligingssoftware is belangrijker dan ooit. U heeft geen zin om tijdens uw vakantie met de Autoriteit Persoonsgegevens te bellen om een datalek te melden. Zorg er daarom voor dat u uw beschermingssoftware nog eens controleert. Daarnaast is het goed om uw hele computer te controleren op antimalware. Zeker omdat u uw gegevens gaat archiveren (zie punt 2) en een back-up (zie punt 3) moet maken, is het belangrijk dat uw hele computer schoon is. Anders verhuist u malware mee.

2  Archiveren

Voordat u een back-up van uw gegevens maakt, is het belangrijk om eerst te filteren waarvan u een back-up gaat maken. Daarvoor gaat u aan de slag met twee mappen: een voor de back-up (eventueel in de cloud), de ander is de prullenbak. Bekijk mappen en bestanden en vraag uzelf af of u die dit jaar nog nodig heeft. Zo niet, dan kunnen ze in één van de twee mappen. Denk daarbij aan correspondenties (bijvoorbeeld brieven en e-mails), maar ook presentaties en exportbestanden uit uw CMS.

3  Back-up

Na de archiefwerkzaamheden heeft u een volle map voor de back-up van uw computer. Maar u maakt niet alleen een back-up van die map, maar van uw hele computer. De back-up slaat u extern op, bijvoorbeeld op een externe harde schijf en in de cloud. Het back-upbestand is groot, dat moet u dus niet op uw computer laten staan.

4  Herstelpunt

Nog een actiepunt en u kunt uw systeem herstellen: maak een systeemherstelpunt. Door zo’n punt aan te maken, gaat u terug naar dat moment als uw computer kuren vertoont.
Na het aanmaken van het herstelpunt kunt u uw systeem daadwerkelijk herstellen en schoon (laten) maken.

Verder poetsen

Uw computer schoonmaken doet u door de volgende acties uit te voeren:

  • tijdelijke bestanden verwijderen, dit zijn veelal bestanden waarvan u niet eens weet dat ze op uw computer staan;
  • surfhistorie en cookies verwijderen (let wel op: inlogvoorkeuren voor sites gaan daardoor ook verloren);
  • onnodige programma’s en plug-ins verwijderen, omdat ieder programma opgestart moet worden voordat de computer start;
  • maak het bureaublad schoon, dit zijn lokale bestanden die veel tijd kosten om op te starten;
  • oude bestanden verwijderen zoals administratie en klantenbestanden, aangezien u er toch een back-up van heeft gemaakt.

Verzeker uzelf er wel van dat u een back-up heeft gemaakt van uw administratie. Die moet u namelijk zeven jaar bewaren.

 

Reacties op "Vakantieblog: grote zomerschoonmaak voor uw computer"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats zelf een reactie


(wordt niet getoond)
(optioneel)


Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Checklist Webwinkel behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.