Onderzoek gestart naar BSN in BTW-nummers

Vrijdag 16 juni 2017 door Rendement.nl 500 keer gelezen Geen reacties

Onderzoek gestart naar BSN in BTW-nummers

Eenmanszaken moeten uitgezonderd worden van de plicht om hun BTW-nummer op de website te publiceren. Dat vindt Actal, de organisatie die de overheid adviseert over het verminderen van regeldruk. Aan de hand van het BTW-nummer is namelijk het burgerservicenummer (BSN) van die ondernemers te achterhalen.

Veel webwinkels zijn actief als eenmanszaak. Elke onderneming die een website heeft, en dat zijn er tegenwoordig best wat, moet online ook informatie geven over het bedrijf áchter die website. Dat gebeurt door het publiceren van een aantal zakelijke gegevens, zoals het BTW-nummer. In het geval geval van eenmanszaken en zzp’ers is dat BTW-nummer gebaseerd op het BSN. De informatieplicht leidt er dus toe dat de ondernemer zijn BSN publiekelijk bekend moet maken. Terwijl de overheid dat juist met klem afraadt met het oog op identiteitsfraude, benadrukt Actal. Volgens het adviescollege lijkt de regel ook in strijd met bijvoorbeeld de Wet bescherming persoonsgegevens. 

Ook voor zzp'ers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt ondertussen ook of zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) uitgezonderd moeten worden van de plicht om hun BTW-nummer op de website te publiceren. Aan de hand van hun BTW-nummer is namelijk het burgerservicenummer (BSN) van deze ondernemers te achterhalen.

De afgelopen maanden heeft de AP veel verzoeken gehad van zzp’ers om zich uit te spreken over het feit dat hun burgerservicenummer (BSN) makkelijk te achterhalen is via het BTW-nummer. Zzp’ers zijn verplicht dit nummer op facturen te plaatsen en als er een website is, ook daarop te publiceren. In het geval van eenmanszaken en zzp’ers is dat BTW-nummer gebaseerd op het BSN. Het BSN is een uniek en tot de persoon herleidbaar nummer. Daarom is het een zogeheten bijzonder persoonsgegeven. Voor het gebruik van bijzondere persoonsgegevens gelden extra strenge regels (tool), want er zijn grotere privacyrisico’s zoals identiteitsfraude aan verbonden. 

Reacties op "Onderzoek gestart naar BSN in BTW-nummers"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats zelf een reactie


(wordt niet getoond)
(optioneel)


Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Checklist Webwinkel behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.