Waar moet ik op letten bij het maken van een website?
Het maken van websites vereist specifieke vaardigheden. De vraag naar websites blijft groeien, wat resulteert in een toename van websitemakers die als paddenstoelen uit de grond schieten.
Het hebben van een website is tegenwoordig een must voor iedereen, of je nu een hobbyist bent of een jonge ondernemer. Echter, niet iedereen heeft het budget om een professioneel bureau in te huren. Daarom kiezen velen ervoor om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van hun website.
Maar hoe begin je eraan? En waar moet je op letten als je zelf een website gaat maken? In dit artikel geef ik 10 handige tips die je helpen beginnersfouten te voorkomen.
- Focus altijd op het doel van je website. Het is belangrijk om je constant af te vragen waarom je deze website maakt en welk doel je ermee wilt bereiken. Het helder hebben van je visie is essentieel en helpt bij het maken van keuzes die daarbij aansluiten. Wil jij bijvoorbeeld een schilderwerk website maken waarmee je nieuwe klanten wilt bereiken en daarnaast je portfolio wil tonen. Kies dan voor een design die jouw foto’s mooi laat zien, maar daarnaast ook ruimte biedt voor het actief aanbieden van je diensten en eventueel een blog. Kies je voor een zeer creatief design dan is dat misschien mooi, maar het doel van de website wordt dan niet bereikt. Je wilt namelijk nieuwe klanten binnenhalen. Zonder teksten en een duidelijk verkoopverhaal lukt dat niet.
- Wees voorzichtig met het volgen van design trends. Hoewel trendy designs aantrekkelijk kunnen lijken, zijn ze vaak van korte duur. Kies liever voor een design dat al enige tijd wordt gebruikt en als duurzaam wordt beschouwd. Dat komt betrouwbaarder over en heeft een langere levensduur.
- Houd je website simpel en duidelijk. Het is verleidelijk om zoveel mogelijk informatie te delen, maar de beste websites zijn eenvoudig en overzichtelijk.
- Zorg voor unieke en actuele content. Sterke inhoudelijke content is essentieel voor een succesvolle website. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe en relevante content toevoegt. Jouw bezoekers weten dat de site wordt bijgehouden en ook voor de Google resultaten is dat goed.
- Doe onderzoek naar je doelgroep. Voordat je begint met het maken van je website, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hun behoeften zijn.
- Gebruik goede foto’s en afbeeldingen die bijdragen aan het design en de inhoud van je website. Het is beter om goede eigen foto’s te gebruiken dan stockfoto’s.
- Zorg voor een duidelijke structuur van je website met een overzichtelijke navigatie en benaming van pagina’s en menu’s.
- Maak je website sneller door te investeren in snelle hosting en het optimaliseren van technische aspecten zoals caching.
- Maak je teksten leesbaar door gebruik te maken van korte alinea’s, voldoende witruimte, normale lettertypes en kopjes.
- Werk toe naar het doel van je website door bezoekers aan te zetten tot actie via call-to-actions.
Met deze tips kun je een goede start maken met het bouwen van je eigen website. Zorg voor een goede domeinnaam en werk vervolgens stap voor stap aan de verdere ontwikkeling van je website. Met toewijding en passie kun je ver komen!
Nieuwsbericht van Stichting Webshop Keurmerk