Checklist WebwinkelBent u klaar voor de grijze golf?

Grijze golf

De groep webwinkelende 45-plussers groeit. Sterker nog: het is de snelst groeiende groep Nederlanders die online shopt volgens Mark Teurlings, voorzitter van Webshop Keurmerk. Binnen vier jaar tijd is bijvoorbeeld het aantal 65-plussers dat online een aankoop heeft gedaan met bijna 20% toegenomen. Eén op de vijf 75-plussers doet inmiddels één of meerdere keren per jaar een online aankoop. Kortom: de markt met grijsaards groeit snel, maar is uw webwinkel daar wel klaar voor? De groei die wordt genoteerd bij de groep consumenten van 45 jaar en ouder is het sterkste van alle leeftijdscategorieën. De groei is zelfs sterker dan bij de jongeren, want daar is niet meer zoveel groei te halen. Die zijn opgegroeid met online winkelen en beschouwen dat als normaal.

Om van die groei bij de ‘ouderen’ te profiteren, zal u uw webwinkel moeten aanpassen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat die groeiende groep ouderen uw webwinkel kiezen om hun aankopen te doen. Ze hebben namelijk andere eisen dan de jongere consumenten. U moet hen iets meer op weg helpen in uw webwinkel.

Vertrouwen

Het wantrouwen naar webwinkels is onder ouderen veel groter dan bij jongeren. Waar jongeren opgroeien met onlineaankopen, is het voor ouderen juist nieuw. Zij zijn gewend om naar een winkel te gaan, het product vast te pakken en ermee naar de kassa te lopen. Dat vertrouwen geeft u hen door met beeldmerken te werken die voor hen bekend zijn. Zoek samenwerking met instituten die zij vertrouwen, zodat ze u ook vertrouwen. Het naar de kassa lopen in een winkel is overigens een belangrijke vorm van vertrouwen voor de oudere. Daar heeft hij persoonlijk contact met een verkoper. Dat is ook iemand die hij om extra informatie kan vragen. Dat contactmoment moet u ook bieden, vooral telefonisch contact is belangrijk. Toon op uw site ook de medewerkers en toon hun expertise. Dat vergroot het vertrouwen in uw webwinkel.

Foutje

Doordat de ouderen nog niet zo gewend zijn aan het online shoppen, twijfelen ze ook veel meer aan zichzelf. Ze zijn bang om iets fout te doen, het is daarom aan te raden om alles aan hen te bevestigen voordat zij de bestelling definitief plaatsen.

Techtaal

Digitale taal is voor een oudere net Chinees. Wat betekent een privacyverklaring, wat zijn cookies en wat houdt die update in? Voorkom dat soort termen en leg alles in begrijpelijke taal uit.