Checklist WebwinkelKan AI je helpen met het optimaliseren van je website? De toekomst van SEO

In de wereld van digitale marketing is AI een opkomende trend. Steeds meer marketeers gebruiken deze technologie om hun marketingstrategie te optimaliseren, ook voor SEO-doeleinden. Maar wat houdt AI precies in en hoe kan het jou helpen bij het optimaliseren van je website? In dit artikel gaan we dieper in op hoe jij AI kunt gebruiken om beter te ranken in Google. 

 

Wat is AI precies? 

Artificial Intelligence, of AI, is een breed concept dat verwijst naar de mogelijkheid van computers om taken uit te voeren die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd. AI is in staat om zelf te leren en te verbeteren door middel van complexe algoritmes en gegevensanalyses. Deze technologie heeft tal van toepassingen in verschillende sectoren, waaronder digitale marketing.

 

Een van de populairste AI’s die momenteel gebruikt worden is ChatGPT. Deze AI-technologie maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP) en Machine Learning om een menselijke conversatie na te bootsen. Hierdoor kunnen chatbots vloeiende gesprekken voeren met gebruikers, waarbij ze natuurlijke taal begrijpen en kunnen reageren. Je kunt de chatbot allerlei vragen stellen, waarop hij het best mogelijke antwoord formuleert. 

 

Zoekwoorden onderzoek met behulp van AI

 

Een sterke SEO strategie vertrekt telkens vanaf een zoekwoorden onderzoek. Het kan echter zeer tijdrovend en complex zijn, vooral wanneer je website een bepaalde omvang heeft. Dit is waar AI kan helpen. De technologie maakt gebruik van grote hoeveelheden data en legt automatisch verbanden tussen zoekwoorden. AI kan ook contextuele informatie integreren in het zoekwoorden onderzoek, wat kan leiden tot een beter begrip van de zoekopdrachten van de gebruiker.

 

Stel, je hebt een bedrijf die gespecialiseerd is in werkkledij. Dan kun je via ChatGPT heel wat zoekwoorden ontdekken die mogelijks interessant zouden kunnen zijn voor jouw bedrijf. Stel bijvoorbeeld dat je de tool vraagt welke soorten werkkleding er bestaan, dan krijg je het volgende antwoord: 

De tool kan je helpen hoofdcategorieën te ontdekken. Vervolgens kun je de AI-tool ook vragen om het zoekwoorden onderzoek uit te verfijnen door voor elk type werkkleding enkele mogelijke zoekwoorden weer te geven: 

Op basis van de resultaten van het zoekwoorden onderzoek kan je de meest relevante zoekwoorden selecteren voor jouw SEO-strategie.

Hulp bij het schrijven van content en productbeschrijvingen

Content creatie is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). De content op je website is immers een belangrijke factor in het bepalen van je ranking in zoekmachines zoals Google. Het creëren van kwalitatieve en relevante content kan echter een tijdrovende taak zijn, vooral als je een groot aantal pagina’s op je website hebt. Gelukkig kan AI je helpen bij het creëren van content die zowel zoekmachinevriendelijk als aantrekkelijk is voor je doelgroep.

 

Hoewel het gebruik van AI voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan de gegenereerde tekst soms onnatuurlijk klinken of niet volledig aansluiten bij je doelgroep. Het is daarom belangrijk om de tekst die door de AI-tool wordt gegenereerd te controleren en waar nodig aan te passen.

 

Naast het genereren van tekst kan AI ook helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van bestaande content. Zo kunnen AI-tools bijvoorbeeld tekst analyseren en suggesties geven voor het optimaliseren van de content voor zoekmachines. Ook kunnen ze helpen bij het identificeren van inhoudelijke hiaten in de content die mogelijk kunnen worden verbeterd om de gebruikerservaring te verbeteren.

 

In dit voorbeeld vragen we aan de AI-tool ChatGPT om een tekst te schrijven over het belang van een goede werkbroek voor bouwvakkers. In stap 1 vragen we de tool om ons een outline te geven voor het artikel: 

Deze outline kun je bijsturen indien gewenst. Eens je tevreden bent met hoe het artikel eruit zal zien kun je vragen aan de tool om de eerste alinea’s uit te werken. Persoonlijk vind ik het praktischer om alinea per alinea te genereren, zo heb je meer controle over de tool en kun je bijsturen waar nodig. Vraag simpelweg “werk  I. en II. uit de outline uit” en de tool begint met schrijven. Dit is het onbewerkte resultaat van deze opdracht: 

 

  1. Inleiding

Als bouwvakker werk je dagelijks in een ruwe en gevaarlijke omgeving. Het is daarom van groot belang om te zorgen voor een goede uitrusting. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is een goede werkbroek. Een werkbroek die comfortabel zit, duurzaam is en bescherming biedt tegen gevaren op de werkvloer kan het verschil maken tussen een veilige en een gevaarlijke werkdag.

  1. Waarom is een goede werkbroek belangrijk voor bouwvakkers?

Een werkbroek is niet alleen een kledingstuk, maar een belangrijk onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen van een bouwvakker. Een goede werkbroek moet niet alleen comfortabel zitten, maar ook bescherming bieden tegen verschillende gevaren op de werkvloer. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen, vuil, stof, vocht en zelfs brandgevaar. Daarnaast moet een werkbroek duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage en scheuren, zodat hij lang meegaat en de bouwvakker beschermd blijft. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van een goede werkbroek voor bouwvakkers en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste werkbroek.

 

Zoals je kunt zien is dit een goed vertrekpunt voor een artikel. Hou in het achterhoofd dat het steeds belangrijk is om de output van de tool te controleren en waar nodig aan te passen om ervoor te zorgen dat de gegenereerde tekst volledig aansluit bij je doelgroep en merkidentiteit. Ook is het belangrijk om de tool te gebruiken als aanvulling op je eigen schrijfvaardigheden en creativiteit, en niet als vervanging daarvan.

 

Genereren van page titles en meta descriptions

Eens je het zoekwoord bepaald hebt en je content geschreven hebt voor je pagina, is het belangrijk om ook de andere SEO-elementen te optimaliseren waar mogelijk. Ook hier kan AI je mee helpen. Zo kun je de tool vragen om page titles en meta descriptions voor je te schrijven:

Dit is het resultaat van de bovenstaande opdracht: 

 

Page Title Meta Description
Het belang van een goede werkbroek voor bouwvakkers Ontdek waarom het dragen van de juiste werkbroek cruciaal is voor bouwvakkers en hun dagelijkse activiteiten
Bouwen zonder zorgen: een goede werkbroek is essentieel voor bouwvakkers Een goede werkbroek biedt comfort, bescherming en functionaliteit. Lees hier waarom het zo belangrijk is!
Werkbroeken voor bouwvakkers: waar moet je op letten? Ontdek de belangrijkste eigenschappen en functies waar je op moet letten bij het kiezen van een werkbroek
Veiligheid en comfort gaan hand in hand: de beste werkbroeken voor bouwvakkers Lees hier welke werkbroeken het meest geschikt zijn voor bouwvakkers en waarom ze de beste keuze zijn
Bouwvakkers opgelet: waarom een goede werkbroek onmisbaar is Van bescherming tegen weersomstandigheden tot opbergruimte, ontdek waarom een goede werkbroek cruciaal is

 

Zoals je kunt zien biedt de tool uitstekende aanbevelingen voor page titles en meta descriptions. Het is echter belangrijk om op te merken dat voordat je deze implementeert, je altijd de lengte van de page titles en meta descriptions dubbel moet controleren. Het is aan te raden om maximaal 60 tekens voor de page title te gebruiken en 150-155 tekens voor de meta description.

 

Conclusie 

Hoewel AI nog steeds in ontwikkeling is, biedt het al vele voordelen voor SEO, zoals het verhogen van de relevantie en kwaliteit van content, het verbeteren van de zoekwoordstrategie en veel meer. Als bedrijven hoger willen scoren in de zoekresultaten, is het gebruik van AI-tool zeker een aanrader! 

 

https://www.keurmerk.info/nl/actueel/de-toekomst-van-seo-kan-ai-je-helpen-met-het-optimaliseren-van-je-website/