Checklist Webwinkel

Zo kiest u de juiste letter

Lettertype

Websites maken vaak gebruik van lettertypen zoals Arial en Verdana. Strakke en functionele letters die een tekst overzichtelijk houden, zo laat Sophie de Jong van Webshop Keurmerk weten. De keuze voor zo’n schreefloze letter is dus terecht, het komt de leesbaarheid ten goede. Maar blind kiezen voor een veelvoorkomend lettertype is niet aan te raden.

Denk ook na over het formaat van de letter, de kleur en de afstand tussen letters en woorden. Maar wees u er wel van bewust dat de leesbaarheid het belangrijkste is.

Hoewel consumenten online vaak visueel zijn ingesteld, speelt de vormgeving van letters geen rol bij de wil om het te lezen. De indeling van de tekst wel. Een lange grijze massa aan lettertjes wordt minder gelezen dan een tekst die wordt afgewisseld door tussenkopjes, witruimtes en bijvoorbeeld streamers. Op het moment dat de lezer snel door de tekst heen kan, zal hij de tekst ook sneller uitlezen.

Onopvallend

Een goede letter is goed als die niet opvalt. Op het moment dat de letters afzonderlijk aandacht trekken, gaat dat ten koste van de leesbaarheid van de totale tekst. Kiest u het juiste formaat van de letter en de juiste afstand tussen letters en woorden, dan zal de tekst beter uitgelezen worden (zie ook afbeelding onder).

Wat is een goede letter?

Er is niet één letter aan te wijzen die het goed doet op alle websites. Toch zijn er een aantal universele tips, ongeacht het lettertype dat u gebruikt. Die tips gelden niet alleen voor het lettertype dat u uiteindelijk kiest, maar ook voor bijvoorbeeld de afstand tussen letters.

Tip: gebruik altijd een schreefloze letter voor online teksten. Een schreefletter zorgt voor onrust, hij is te druk op het beeldscherm van de lezer.

  1. Maak letters niet te klein en uiteraard ook niet te groot: 14 tot 16 pixels. Bij titels en koppen heeft u iets meer speelruimte.
  2. Wees consequent met het letterformaat: kies één formaat voor titels, één formaat voor tussenkoppen en één formaat voor teksten.
  3. Zorg voor voldoende afstand tussen de letters. De letters mogen elkaar nooit raken, anders worden woorden onduidelijk.
  4. De regellengte mag niet te lang zijn, de regel tekst moet in één oogopslag te lezen zijn.
  5. Kies ook voor een goede regelafstand, ook hier geldt dat de letters elkaar onder en boven niet mogen raken. Hanteer 1,5 keer het formaat van de letter.
  6. Kies voor een contrastrijke achtergrond: het grootste contrast bereikt u met een zwarte letter op een witte achtergrond.
  7. Gun de tekst rust. Geef de tekst een rustige omgeving, zodat de focus op de tekst ligt.

Karakter

Met Verdana of Arial zit u eigenlijk altijd goed. Indien u uw website meer karakter of juist een uniek karakter geeft, ga dan op zoek naar andere schreefloze letters. Bijvoorbeeld Google stelt vele lettertypes gratis beschikbaar, er zijn er zoveel dat u er wel één van uw smaak moet kunnen vinden. Maar blijf scherp, laat u niet leiden door wat u mooi vindt; stel de leesbaarheid altijd boven de vorm van de letters.

Het lettertype Times New Roman werd begin vorige eeuw ontworpen bij de Britse krant The Times. Met de letter kon meer tekst op een pagina worden gedrukt. Online hoeft u daar geen rekening mee te houden, daar neemt u juist de ruimte.